ARONIJA

400 RSD

Kategorije , .

Opis Proizvoda

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je bobičasto voce, najviše liči na borovnicu. Aronija je korisna preventiva protiv malignih oboljenja, efikasno pročišćava organizam od štetnih materija pa čak i teških metala.Sibirska aronija dobro podnosi hladnu zimu i mraz čak do -45°C. Biljka raste i obliku grma, a ako ima dovoljno prostora može dostići visinu oko 2 metara.

Jestivi i lekoviti deo biljke je plod, a zanimljiva činjenica je da se plod aronije dobro održava na grmu tako da se mogu brati i dva meseca nakon sazrevanja.Ova biljka se može naći i u našoj zemlji, lako se uzgaja, a zbog svojih izuzetnih lekovitih moći sve više se govori o tome da je aronija biljka budućnosti.

Aronija nema prirodnih neprijatelja, pa je ne treba prskati zbog čega spada u zdravu hranu. U svojim plodovima aronija sadrži visoku koncetraciju antioksidansa (tanine, biofenole, flavonoide, antocijanine, katehine). Zbog toga aronija je korisna preventiva protiv malignih oboljenja, efikasno pročišćava organizam od štetnih materija pa čak i teških metala.
 
Aronija od vitamina sadrži C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo redak vitamin P. Od minerala tu su kalcijum, kalijum, gvožđe, molibden, mangan, fosfor i jod. Osim toga aronija sardži i redak voćni secer sorbitol.